Koirataito      Kennel Kelmi      Minulleko kelpie

Kelpie soveltuu aktiiviselle ihmiselle, joka ottaa koiran elääkseen sen kanssa.

 
Kasvatan sekä paimenlinjaisia working kelpieitä, jotka myydään ensisijaisesti tilakäyttöön työpaimennukseen, että harrastuspainotteisia australiankelpieitä koiraurheiluun ja etsintäammatteihin.

Kasvattimme myydään koteihin, joissa koiralle on oma työ: yksi harrastaa agilityä ja TOKOa, toinen PK-lajeja, kolmannen koira kulkee työssä apuna maatilalla. Kun kelpielle on tarjota oma elämäntehtävä, sen kanssa muu elämä on kohtalaisen helppoa. Koirat osaavat rauhoittua levolle sisällä, kun mitään ei tapahdu.

Liikunnan tarve on vilkkaalla koiralla kohtuullisen suuri. Jos koira ei joudu rasittamaan itseään henkisesti, se voi olla erittäin suuri. Tämä tulee ottaa koiraa harkittaessa huomioon.

Omien kokemusteni mukaan kelpie on sitä onnellisempi, mitä rankempi työpäivä sillä on takana, kunhan työ tehdään koiraa kunnioittaen. Sopeutuvaisena koirana kelpie kestää muutaman tylsän päivän, mutta useita päiviä jatkuva toimettomuus ja lyhyet lenkit alkavat näkyä raivostuttavanakin puuhastelun tarpeena.

Kun katsoo kelpien rakennetta ja liikkeitä, näkee että se on luotu kovaan työhön. Työteliään ja helposti motivoituvan luonteensa ja ihanteellisen rakenteensa vuoksi se onkin mainio valinta useimpiin töihin ja koiraharrastuksiin.

Kelpien turkki on todella helppo, siihen ei lika eivätkä roskat tartu ja sen kaksinkertaisuus ja tiiviys suojaavat koiraa kosteudelta ja kylmältä. Paikallaan seisten kelpie ei kuitenkaan Suomen talvea kestä, tällöin se kaipaa takin suojakseen.

Sosiaalisuudeltaan kelpie on keskikastia. Rotu on useiden paimenkoirien tapaan signaaliherkkä ja arvostaa rauhallista ja kohteliasta käytöstä vierailta ihmisiltä ja koirilta. Useimmat kelpiet ovat ihmisiä kohtaan avoimia tai hieman pidättyväisiä ja ystävällisiä.

Koiralaumassa kelpie yleensä pärjää, mutta temperamenttisenä ja terävänä se ei suostu muiden tallottavaksi. Rodulle on ominaista kohtuullinen dominanssi, joka näkyy etenkin koirien välisissä suhteissa. Tässä mielessä kaikki kelpiet eivät ehkä nauti ns. koirapuistoelämästä, mutta tuttujen koirien kanssa ne mielellään leikkivät ja juoksevat sydämensä kyllyydestä.

Kelpie soveltuu lapsiperheen elämään hyvin, ja paimenkoirana se on yleensä helppo totuttaa myös eri lajisiin eläimiin.

Paimenena working kelpie on väsymätön, omaa luontaisen paimenvaiston ja eläiten toiminnan ennakointikyvyn. Parhaimmillaan se käyttää työssä omia aivojaan, omaa loistavan tilannetajun, mutta tottelee käskettäessä. Se kykenee liikuttamaan rauhallisesti eri kokoisia eläinryhmiä naudoista siipikarjaan.